Na sviatky každoročne vypeká stovky sladkých ozdôb, pričom jej pomáha aj manžel.
NOVÁ BAŇA. Perníkové 3D kraslice, taniere, zajačiky, húsky, kuriatka či barančeky vyrába Novobančanka Kamila Mištíková každý rok pred Veľkou nocou z tridsiatich kilogramov cesta.
„Samozrejme, nie naraz,“ smeje sa. „Jednu dávku zvyknem robiť najviac z piatich kilogramov,“ vysvetlila.
Chce to trpezlivosť
„Raz som si kúpila časopis, v ktorom ma zaujali pekné medovníkové chalúpky. Povedala som si, že to skúsim aj ja a odvtedy ma to drží už pätnásť rokov,“ hovorí o tom, čo ju priviedlo k tejto záľube.
Medovníková vôňa sa v domácnosti Mištíkovcov rozlieha už tri týždne pred veľkonočnými sviatkami. Pred Vianocami vypeká domáca pani dokonca dva mesiace vopred.
„Vtedy toho robím oveľa viac, takže je to náročnejšie,“ povedala.
Tvorba medovníčkov si veru vyžaduje trpezlivosť a množstvo času.
„V jeden deň si zamiesim cesto, ktoré potom musí dvadsaťštyri hodín stáť. Upečené to musí stáť ďalší deň. Potom všetko natriem a opäť to nechám postáť, aby som mohla nanášať ďalšie farby. Je to robota rozťahaná na týždeň,“ podotkla.
Najradšej pečie medové taniere. „Sú veľké a pekné, dobre vyniknú,“ myslí si. Najviac jej dajú zabrať 3D kraslice, náročné je podľa jej slov najmä ich formovanie.
Vzory na zdobenie čerpá väčšinou z časopisov, no kombinuje ich s vlastnou fantáziou.
Formičky jej vyrába manžel
Do pečenia sa zapája aj jej manžel Tibor, s ktorým tvoria zohratý tandem.
„Bez toho to nejde, veď to pohltí hromadu času,“ podotkol s tým, že každoročne pred sviatkami u nich vzniknú stovky medovníčkov. Pomáha aj výrobou formičiek z pozinkovaného alebo antikorového plechu.
„A keď mám toho nárazovo viacej, dáva pozor na rúru a natiera cesto,“ pripomína manželka.
Keďže Veľkú noc oslavujú v duchu tradícií, neminú ju ani kúpači. Tí sú odmenení chutnou perníkovou dekoráciou.
„Ale nie všetci. Takúto výslužku dostanú len privilegovaní,“ dodala s úsmevom.