Banskej Štiavnici sa s výberom dane z ubytovania darí viac ako v minulosti. Kremnica je na tom horšie ako pred rokom.
B. ŠTIAVNICA/KREMNICA. Banskej Štiavnici sa podarilo zefektívniť výber dane z ubytovania. „Vyšlo nám, že oproti 12-, 13-tisícom eur z predchádzajúcich rokov sme vlani vybrali takmer 24-tisíc eur, čo je výrazne lepšie,“ potvrdila Kamila Lievajová, vedúca ekonomického oddelenia banskoštiavnického mestského úradu.
Pomohlo zverejnenie
„Určite je to aj naša zásluha, dôslednejšie vymáhame od podnikateľov mesačné výkazy. Najviac však zrejme zaberá to, že zverejňujeme, ktorý poskytovateľ ubytovacích služieb koľko do rozpočtu odviedol. Je dosť nápadné, keď niekto, o kom sa vie, že ubytováva veľa turistov, odvedie 100 eur,“ povedala Lievajová a dodala, že podnikatelia zo Združenia turizmu Banská Štiavnica si zrejme urobili poriadky medzi sebou a funguje najmä vzájomná kontrola medzi nimi. Práve to v roku 2013, keď mesto po prvýkrát zverejnilo výber dane od konkrétnych hotelierov, a to až za šesť rokov dozadu, avizoval Martin Macharik zo združenia.
„Združenie dlhodobo cítilo, že deklarovaný výnos dane z ubytovania nekorešponduje s čiastkovými informáciami od našich členov a že by to malo byť podstatne viac. Po zverejnení tohto prehľadu sa potvrdilo, že niektorí daň platia poriadne, niektorí symbolicky a iní vôbec,“ reagoval vtedy na zverejnené čísla.
Súčasná výška dane z ubytovania, ktorú zaplatia návštevníci Banskej Štiavnice a hotelieri sú povinní ju odviesť, je 50 centov na osobu za noc.
Kremnica vybrala menej
V Kremnici sa naopak mestu s výberom dane nedarí, objem takto utŕžených peňazí klesá. „V roku 2013 bol príjem z tejto dane na úrovni 7 825 eur, minulý rok len 5 570 eur,“ informoval tlačový tajomník mesta Silver Jurtinus.
Sadzba dane je v menšom historickom meste nižšia ako v Banskej Štiavnici, a to 33 centov na osobu za prenocovanie. Radnica podľa Jurtinusových slov aktuálne hľadá možnosti zvýšenia efektivity výberu všetkých miestnych daní. „O konkrétnych opatreniach je však predčasné hovoriť,“ povedal.